RPA Heyvaert

type

Richtplan van Aanleg (RPA)

Context

Perspective.brussels lanceerde in 2017 een Richtplan van Aanleg (RPA) bestemd voor de ontwikkeling van een perimeter tussen de Ninoofsepoort, de Kleine Ring en de slachthuizen van Anderlecht. Deze perimeter werd geïdentificeerd als onderdeel van een gebied van groot strategisch belang op regionale schaal. Deze perimeter omvat de wijk Heyvaert-Birmingham, gelegen langs het kanaal, aan de westkant van de Vijfhoek, aan de voet van de vallei en in een deel van de stad waar weinig groen is. Het zijn ook de meest achtergestelde wijken van Brussel, in het hart van de « arme sikkel ».

Missie

Het Richtplan van Aanleg is een nieuw instrument die strategische en regelgevende planning combineert. Deze nieuwe tool maakt het stedenbouwkundig arsenaal van Brussel compleet. Het is een middenweg tussen een Richtschema en een Bijzonder Bestemmingsplan (BBP). Het combineert de voordelen van de twee instrumenten in een document dat zowel een gecontextualiseerde, flexibele en dynamische ontwikkelingsvisie biedt als een regelgevende component waardoor de projecten met een bepaalde precisie kunnen worden ontworpen. In het kader van deze opdracht hebben we een grootschalige en een kleinschalige territoriale visie ontwikkeld die is opgedeeld in 3 delen. Er werd een informatieve component, een strategische component en regelgevende component geproduceerd in overleg met alle belanghebbenden in de buurt (bewoners, verenigingen, handelaars, arbeiders, bewoners ...) en institutionele actoren in de Brusselse stadsplanning.

Aanpak

Voor deze missie hebben we een innovatief co-constructieproces opgezet op basis van participatieve workshops, bedoeld om alle informatie te verzamelen die nodig was voor het uitvoeren van een operationele studie die onmiddellijk door de overheid kan worden aangepast. Dit werd gevolgd door een een fase waarin de structuur van het gebied geanalyseerd werd om de belangrijkste uitdagingen en behoeften te begrijpen. De regelgevende component omvatte een normatief kader aangepast aan de lokale context en de geïdentificeerde uitdagingen. Dit regelgevend kader biedt de overheid een waardevol instrument bij de kwalitatieve ondersteuning van projecten die in de wijk worden ontwikkeld. Dit raamwerk is trouwens ook verankerd in een bredere stedelijke visie die tijdens de studie werd gecreëerd: die van een wijk in transitie, waar het historische economische weefsel wordt opgewaardeerd op een manier die meer compatibel is met het woongebied, naast nieuwe groene ruimtes (met name het eilandje op het oude Zenne-bed).

klant

perspective.brussels

locatie

Bruxelles

datum

2018

toestand

Voltooid

Team

CityTools

Plus Office architects

Onderaannemer

Pro-Te-In

Oppervlak

52 Ha